Word beter in relaxen

In de ‘week van de werkstress’ van afgelopen november werd duidelijk hoe we ervoor staan. Het aantal mensen met een burn-out is weer gegroeid, evenals het aantal dagen psychisch verzuim. Volgens klinisch neuropsycholoog Erik Matser stevenen we af op de grootste crisis ooit vanwege stress. “De mens als soort functioneert niet meer in de huidige samenleving”, aldus Matser. 

Ons functioneren wordt inderdaad erg op de proef gesteld in het dagelijkse leven. We rennen en vliegen om aan al onze verantwoordelijkheden te voldoen. Onze mailboxen en berichten op social media puilen uit, we moeten zoveel.

Daarbovenop komen emotionele dingen die in ons leven spelen, zoals gezondheid, relatieperikelen, zorg voor de kinderen (of ouderen) en onze persoonlijke wensen, zoals tijd voor onszelf. 

Door de informatiestroom en de vele ‘to-do’ dingen, staan we altijd ‘aan’. Het lichaam komt niet tot diepe rust en ontspanning, maar is constant alert. Waarom kunnen we dat niet aan? Wat maakt dat we overvol raken en in een burn-out terecht komen?

Het antwoord daarop is de hoeveelheid stress die we (nog) met ons meedragen. Dingen die in ons verleden zijn gebeurd en die nog (veel) ruimte in lichaam en geest in beslag houden. Omdat we altijd maar dóórgaan, geven we het lichaam niet de gelegenheid zichzelf hiervan te helen.

Het gevolg is dat je emmer met stress eigenlijk al tot de rand gevuld is. De vele eisen van deze tijd zorgen er dan al snel voor dat je overloopt: chronisch moe, niet kunnen slapen, prikkelbaar en niet meer kunnen genieten van wat je doet.

Ontspanning is broodnodig om te kunnen blijven functioneren. Om het lichaam en onze geest de gelegenheid te geven de emmer te legen. In ontspanning re-creëer je je zelf. Ontdaan van stress en moeheid en gevuld met frisse, nieuwe energie.

Een goede ontspanning is niet alleen een paar minuten rusten na de yogales of het sporten. Het is je dagelijkse bezigheden werkelijk kunnen loslaten en in contact komen met je ware zelf. 

Heb je hier moeite mee? Neem dan contact met mij op. Ik kan je hierbij helpen.

Vier tips om de dag goed te beginnen

Vier tips om de dag goed te beginnen

De wekker gaat, maar je voelt je nog niet uitgerust. Je worstelt nog met wakker worden, terwijl de gedachten in je hoofd langzaam op gang komen: Wat voor dag is het? Wat ga ik vandaag doen? Wat moest ik ook alweer niet vergeten vandaag? Al luisterend naar je gedachten stap je uit bed.

Vervolgens gaan je gedachten moeiteloos verder met het afgeven van to do’s voor jou, zoals: Ontbijt maken, kinderen wakker maken, gymtas voor de jongste inpakken, mijn aantekeningen in mijn werktas stoppen, etc. En daar tussendoor gedachten als: “Welke boodschappen zijn er vandaag nodig? Straks eerst Marjolein van marketing spreken voordat we de vergadering ingaan. Vandaag wil ik die klus echt afmaken”, etc.  Read More

Praten om balans te vinden is zinloos

 

Psychiater Bram Bakker vertelt in aflevering 3 van ‘Sophie in de mentale kreukels’ dat meer mensen met een psychiater zouden moeten praten. Een regelmatige mentale toetsing bijvoorbeeld, zoals je ook regelmatig naar een accountant gaat om je cijfers te toetsen. Hier ben ik het niet mee eens.

Volgens Bakker kunnen mensen die een burn-out hebben of niet lekker in hun vel zitten, beter met een psychiater praten dan alternatieve therapieën volgen. Deze therapieën gaan om de pijnpunten heen. Daarom noemt hij het ‘bezigheidstherapie’ noemt. Iets waarmee je volgens hem niet verder komt.

Waarom praten niet werkt
Er is inderdaad een groot aanbod is van therapieën waarbij mensen niet tot de kern van het probleem komen. Maar het ontrafelen van onze complexe denkwereld via gesprekstherapie doet dat ook niet. Je zoekt dan immers een oplossing met de mind, terwijl die nu juist het probleem grotendeels gecreëerd heeft. Want hoe je denkt over bepaalde dingen, bepaalt of het ons stress geeft of niet.

Read More

Werk vanuit inspiratie

Na een paar gevulde dagen met afspraken buiten de deur, het vieren van mijn eigen verjaardag en het verrichten van werkzaamheden voor onze landelijke organisatie, verlangde ik naar deze dag. Een dag zonder verplichtingen, helemaal vrij om te schrijven aan mijn boek.

Ik installeer mezelf met laptop en een kop thee achter mijn bureau, ik heb er zin in. Maar als ik met al mijn enthousiasme wil gaan schrijven, komt er niks. Ik lees de reeds geschreven alinea’s om aansluiting te vinden en door te gaan waar ik gebleven was. Ik doe mijn ogen dicht om beter verbinding te maken met mezelf. Ik kijk wat rond en wacht, maar nog steeds komt er niets in mij naar boven.

Read More