Praten om balans te vinden is zinloos

 

Psychiater Bram Bakker vertelt in aflevering 3 van ‘Sophie in de mentale kreukels’ dat meer mensen met een psychiater zouden moeten praten. Een regelmatige mentale toetsing bijvoorbeeld, zoals je ook regelmatig naar een accountant gaat om je cijfers te toetsen. Hier ben ik het niet mee eens.

Volgens Bakker kunnen mensen die een burn-out hebben of niet lekker in hun vel zitten, beter met een psychiater praten dan alternatieve therapieën volgen. Deze therapieën gaan om de pijnpunten heen. Daarom noemt hij het ‘bezigheidstherapie’ noemt. Iets waarmee je volgens hem niet verder komt.

Waarom praten niet werkt
Er is inderdaad een groot aanbod is van therapieën waarbij mensen niet tot de kern van het probleem komen. Maar het ontrafelen van onze complexe denkwereld via gesprekstherapie doet dat ook niet. Je zoekt dan immers een oplossing met de mind, terwijl die nu juist het probleem grotendeels gecreëerd heeft. Want hoe je denkt over bepaalde dingen, bepaalt of het ons stress geeft of niet.

Beter is het om je niet te laten meeslepen door gedachten. Er ontstaat dan niet alleen meer rust, maar ook inzicht in bijvoorbeeld je eigen doen en laten. Dit loslaten van de gedachten is nog wel een enorme uitdaging voor veel mensen, omdat we zo gewend zijn erin mee te gaan; we identificeren ons met onze gedachten. Dit wordt in mijn ogen alleen maar versterkt wanneer als we in gesprekstherapie gaan.

Verander de relatie met je gedachten
Bakker spreekt later nog over de noodzaak tot rust en ontspanning. Hiermee ben ik het wel volledig eens omdat ontspanning ervoor zorgt dat er meer afstand komt tussen jou en de gedachten. Tijdens ontspanning kom je dichter bij jezelf. Denk aan recreatie. Dat kun je lezen als re-creatie van jezelf. De verbinding met jezelf verbetert en dat maakt het makkelijker om keuzes te maken die goed zijn voor jou.

Een nog diepere ontspanning, zoals die je bereikt door middel van meditatie, zorgt ervoor dat de identificatie met gedachten verdwijnt. Ook verdwijnen de vastgeroeste patronen die onze aandacht juist in de mind houden. Om balans te vinden in je leven en om een burn-out voor te zijn of te boven te komen, is het dus veel belangrijker om de relatie met je gedachten te veranderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *