Vier tips om de dag goed te beginnen

Vier tips om de dag goed te beginnen

De wekker gaat, maar je voelt je nog niet uitgerust. Je worstelt nog met wakker worden, terwijl de gedachten in je hoofd langzaam op gang komen: Wat voor dag is het? Wat ga ik vandaag doen? Wat moest ik ook alweer niet vergeten vandaag? Al luisterend naar je gedachten stap je uit bed.

Vervolgens gaan je gedachten moeiteloos verder met het afgeven van to do’s voor jou, zoals: Ontbijt maken, kinderen wakker maken, gymtas voor de jongste inpakken, mijn aantekeningen in mijn werktas stoppen, etc. En daar tussendoor gedachten als: “Welke boodschappen zijn er vandaag nodig? Straks eerst Marjolein van marketing spreken voordat we de vergadering ingaan. Vandaag wil ik die klus echt afmaken”, etc. 

En zo rol je door de dag heen. Omdat je luistert en reageert op de vele gedachtes in je hoofd, ben je niet volledig bewust van waar je mee bezig bent. Mogelijke gevolgen hiervan zijn: Je maakt fouten in je werk, je energieniveau daalt, het contact met anderen verloopt moeizamer en je kunt minder goed vanaf een afstand naar situaties kijken, waardoor je geen helderheid hebt en soms emotioneel reageert.

Dit kan anders. Als je de dag bewust begint, heeft dit een heel ander effect op het verloop van je dag. Bewust de dag beginnen betekent met aandacht, in plaats van luisteren naar de ‘to do’ gedachten.

Tip 1. Sta niet te snel op

Ga voordat je uit bed stapt op de rand van je bed zitten met je ogen dicht. Haal adem en word je bewust van waar je bent en hoe je lichaam is. Laat je gedachten maar gaan, je hoeft ze niet tegen te houden en je hoeft er niet in mee te gaan.

Ben jij iemand die na de wekker nog even blijft liggen? Prima. Ontwaak jezelf dan langzaam door je benen en armen te strekken en rondjes te draaien met je polsen en met je enkels in beide richtingen. Hierdoor zal je meer ontwaken. Ga daarna op de rand van je bed zitten en doe vervolgens de korte oefening van hierboven.

Tip 2. Doe een activiteit

Ontwaak je lichaam met behulp van een activiteit die jij fijn vindt, bijvoorbeeld yoga, stretchen, of hardlopen. Het hoeft geen hele workout te zijn, een paar minuten tot een half uur is al goed. Zorg er wel voor dat je het met aandacht doet en dat je je niet laat meevoeren met gedachten over die dag. Het is overigens niet zo dat de gedachten er niet mogen zijn, maar jij hoeft er nu even niets mee te doen, omdat je bezig bent met een oefening.

Tip 3. Zit een paar minuten met je ogen dicht

Ga een minuut of vijf (langer mag ook) zitten met je ogen dicht. In kleermakerszit is helemaal niet nodig, zorg er gewoon voor dat je comfortabel zit voor een paar minuten om lichaam en geest te ontspannen.  Je kunt met aandacht je ademhaling volgen, of met je aandacht langs je lichaamsdelen gaan om ze te ontspannen. Als je een meditatietechniek geleerd hebt, dan kun je die natuurlijk doen. Het doel is het aanwezig zijn in het moment, met alles wat er is qua gevoelens, geluiden, gedachten en emoties, zonder ze te willen veranderen. Hierdoor kom je vanzelf in een hoger bewustzijn.

Tip 4. Heb een intentie voor de dag

Sluit je meditatie af met een intentie (als je dat fijn vindt met je handen bij je hart). Spreek hardop, of in gedachten, je wens voor die dag uit. Dit is persoonlijk en kan dus alles zijn, maar hier is een voorbeeld voor als je dat fijn vindt: “Vandaag ben ik bewust van ieder moment, ik blijf bij mezelf wat er ook gebeurt, ik zorg voor mezelf en voor anderen in mijn omgeving, de liefdevolle energie in mij stroomt overvloedig door mij heen. Ieder moment kan magie bevatten. Het wordt een prachtige dag.

Ontdek welke ochtendroutine bij jou past. Misschien vind je het fijner om eerst even te mediteren en daarna een lichamelijke activiteit te doen. Het kan zijn dat je het fijn vindt om in totaal tien minuten voor je ochtendroutine te nemen, of veel langer. Kijk wat werkt voor jou. Plan het in en houd je eraan. Je zult merken dat het een positieve uitwerking heeft op je dag.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *