Werk vanuit inspiratie

Na een paar gevulde dagen met afspraken buiten de deur, het vieren van mijn eigen verjaardag en het verrichten van werkzaamheden voor onze landelijke organisatie, verlangde ik naar deze dag. Een dag zonder verplichtingen, helemaal vrij om te schrijven aan mijn boek.

Ik installeer mezelf met laptop en een kop thee achter mijn bureau, ik heb er zin in. Maar als ik met al mijn enthousiasme wil gaan schrijven, komt er niks. Ik lees de reeds geschreven alinea’s om aansluiting te vinden en door te gaan waar ik gebleven was. Ik doe mijn ogen dicht om beter verbinding te maken met mezelf. Ik kijk wat rond en wacht, maar nog steeds komt er niets in mij naar boven.

Als ik een conclusie zou verbinden aan mijn gebrek aan inspiratie deze dag, dan zou dat misschien ‘schrijversblok’ zijn en ik zou vervolgens met allemaal tips en adviezen aan de slag kunnen gaan om dit blok op te heffen. Maar wat er is, behoeft geen conclusie. Ik hoef het niet te benoemen. Een gebrek aan inspiratie is wat er nu is en dat is oké.

Het is veel makkelijker om mee te gaan met de flow, in plaats van mijn wil op te leggen. Het hoeft van mij niet meer persé nu te gebeuren. Uit ervaring weet ik dat de inspiratie zich op een ander moment aandient en dat ik dan in verbluffend korte tijd iets gedaan krijg, waar ik meestal ook nog heel tevreden over ben.

Dit meegaan in de flow van inspiratie kwam niet van het ene op het andere moment tot stand. Het was een kwestie van vertrouwen opbouwen en alert zijn op de aanwezigheid van creativiteit en inspiratie. En als ik echt een deadline heb en er is geen inspiratie, dan ga ik eerst even iets heel anders doen; vaak komt de inspiratie dan alsnog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *