Word beter in relaxen

In de ‘week van de werkstress’ van afgelopen november werd duidelijk hoe we ervoor staan. Het aantal mensen met een burn-out is weer gegroeid, evenals het aantal dagen psychisch verzuim. Volgens klinisch neuropsycholoog Erik Matser stevenen we af op de grootste crisis ooit vanwege stress. “De mens als soort functioneert niet meer in de huidige samenleving”, aldus Matser. 

Ons functioneren wordt inderdaad erg op de proef gesteld in het dagelijkse leven. We rennen en vliegen om aan al onze verantwoordelijkheden te voldoen. Onze mailboxen en berichten op social media puilen uit, we moeten zoveel.

Daarbovenop komen emotionele dingen die in ons leven spelen, zoals gezondheid, relatieperikelen, zorg voor de kinderen (of ouderen) en onze persoonlijke wensen, zoals tijd voor onszelf. 

Door de informatiestroom en de vele ‘to-do’ dingen, staan we altijd ‘aan’. Het lichaam komt niet tot diepe rust en ontspanning, maar is constant alert. Waarom kunnen we dat niet aan? Wat maakt dat we overvol raken en in een burn-out terecht komen?

Het antwoord daarop is de hoeveelheid stress die we (nog) met ons meedragen. Dingen die in ons verleden zijn gebeurd en die nog (veel) ruimte in lichaam en geest in beslag houden. Omdat we altijd maar dóórgaan, geven we het lichaam niet de gelegenheid zichzelf hiervan te helen.

Het gevolg is dat je emmer met stress eigenlijk al tot de rand gevuld is. De vele eisen van deze tijd zorgen er dan al snel voor dat je overloopt: chronisch moe, niet kunnen slapen, prikkelbaar en niet meer kunnen genieten van wat je doet.

Ontspanning is broodnodig om te kunnen blijven functioneren. Om het lichaam en onze geest de gelegenheid te geven de emmer te legen. In ontspanning re-creëer je je zelf. Ontdaan van stress en moeheid en gevuld met frisse, nieuwe energie.

Een goede ontspanning is niet alleen een paar minuten rusten na de yogales of het sporten. Het is je dagelijkse bezigheden werkelijk kunnen loslaten en in contact komen met je ware zelf. 

Heb je hier moeite mee? Neem dan contact met mij op. Ik kan je hierbij helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *